Виминациум

Някогашният римски град е заемал огромна площ от над четиристотин хектара покрай река Дунав, а цялата територия крие множество археологически останки. През цялата си история Виминациум е бил важна военна твърдина и място, където е бил разположен римският легион, но освен това е бил и значителен търговски център. Това място свързва Запада и Изтока; портите на Виминациум и некрополът показват посоките на римските пътища на юг и на изток.

Domvs Scientiarvm е проектиран като римска селска вила (villa rustica). В сградата има жилищни и работни помещения за изследователите на обекта, а на подземното ниво са музеят, залите и хранилищата.

Мавзолей

Днес покрити, останките от мавзолея заемат квадратна основа с размери 20 x 20 м. Той е изграден от каменни блокове и кубове, украсени с колони, а основната сграда с размери 5 x 5 м е разположена централно. Смята се, че тук е бил погребан римският император Хостилиан.

Терми

В римско време СПА центровете са били не само места за поддържане на хигиена, но и за общуване и отдих. Те са били изграждани както в Рим, така и в провинциите, а архитектурните решения са били много специфични. Термалните бани във Виминациум са били използвани дълго време, а останките показват различни етапи от строителния процес.

Амфитеатър

Амфитеатрите са типични римски постройки, в които са се провеждали различни представления пред публика – от боеве между гладиатори или животни, през лов на животни до екзекуции на осъдени затворници. Съществуващият днес амфитеатър е копие, изградено близо до основите на стария амфитеатър. Днес това е място за провеждане на различни културни и творчески събития, като пиеси, музикални спектакли и фестивали.

Парк на мамутите

Мамутът Вика е прочут жител на Виминациум. При добив на въглища през 2009 г. са открити добре запазени останки на мамут от праисторическия период. Предполага се, че животното е заседнало в пясъка и калта на брега и тъй като не е могло да се измъкне, вероятно е легнало и загинало от изтощение. Скелетът е изцяло запазен в анатомично положение. Няколко години по-късно са намерени останките на поне още четири животни, които също са изложени в Парка на мамутите и са наречени Носко, Търбушко, Джомла и Ленка.

Този сайт е създаден с финансова подкрепа от Европейския съюз. За неговото съдържание отговаря единствено този финансиран от ЕС проект, като не е задължително то да отразява гледната точка на Европейския съюз.