Крепостта Рам

Легендата разказва, че турският султан, изумен от красотата на това място, разстлал молитвено килимче (ихрам), помолил се, заспал и като се събудил, се чувствал като прероден. Тогава казал: “На мястото на този мой ихрам ми построй град” – оттук идва и името на Рам. Неотдавна крепостта е напълно обновена, а освен че има великолепната гледка към широкия Дунав, залезът на Рам е посочван от известни списания и като един от най-красивите в Европа.

Историята на крепостта

Според исторически източници, днешната крепост е дело на Баязид II и е изградена в края на XV век. Построена е за защита срещу оръжия за близък бой и огнестрелни оръжия. Дупките за оръдия на кулите все още се виждат, а Рам се смята за истинско артилерийско укрепление.

Кулата-донжон

Кулата-донжон е главната и най-високата от всичките пет кули на крепостта Рам. В нея е живял комендантът на крепостта, като тя е била последната отбранителна линия. Поради тази причина достъпът до кулата е бил изключително труден.

Древна гробница

В средата на крепостта има кръгла древновизантийска сграда без видим вход. Като се имат предвид формата, начинът на строителство и размерът, вероятно това е гробница. Размерът говори и за важността на погребания там човек.

Този сайт е създаден с финансова подкрепа от Европейския съюз. За неговото съдържание отговаря единствено този финансиран от ЕС проект, като не е задължително то да отразява гледната точка на Европейския съюз.