Крепостта Голубац

Крепостта Голубац е разположена в самото начало на пролома Джердап, където Дунав е най-широк – над шест километра. Крепостта и околностите ѝ наскоро бяха напълно обновени и днес тя е една от най-посещаваните туристически атракции в Сърбия. Състои се от девет кули, които свързват крепостните стени и двореца, а по-голямата част от пространството е достъпна за всички посетители. Само най-подготвените, обаче, могат да достигнат до някои от кулите, водени от екскурзовод.

Цени на билетите, работно време и друга полезна информация, за да планирате посещението си

В посетителския център, двореца и кулите на крепостта има различни изложби.

Историята на крепостта

Крепостта е построена в самото начало на пролома Джердап, което е идеалното място за наблюдение и контрол на сухопътните и водните пътища между Изтока и Запада. Не е учудващо, че много армии са се сражавали през вековете за превземането на тази крепост.

Крепостта

Коя кула е “шапката” и коя е “оръдейната” кула на Голубац? Коя кула е служила за наблюдателница над Дунава и коя е била защитавана със стрели? Коя от тях е защитавала главната порта и коя е служила за защита на крепостта от нападения от хълма?

Този сайт е създаден с финансова подкрепа от Европейския съюз. За неговото съдържание отговаря единствено този финансиран от ЕС проект, като не е задължително то да отразява гледната точка на Европейския съюз.