Лепенски вир

Лепенски вир, един от най-значимите археологически обекти на праисторическата култура, пази останките на първото човешко селище на открито. Културата Лепенски вир съхранява едни от най-старите артефакти, инструменти, оръжия и пластики. Останките от цели 136 сгради, заедно с каменни огнища и копия на най-красивите пластики от Лепенски вир, могат да се видят на археологическия обект в модерна сграда с посетителски център.

Пластики

Прочутите пластики с формата на риба с големи очи и увиснали устни представляват уникално праисторическо изкуство и се смятат за най-старото монументално каменно изкуство в Европа.

Колиби

Пред археологическия обект има възстановени колиби, които някога са били обитавани от жителите на Лепенски вир.

Трескавац

Лепенските къщи са обърнати към Дунава, с открита гледка към скалата Трескавац от другата страна на реката. Тя се свързва с явлението на двойния изгрев на слънцето, който се случва само веднъж в годината, в деня на лятното слънцестоене.

Този сайт е създаден с финансова подкрепа от Европейския съюз. За неговото съдържание отговаря единствено този финансиран от ЕС проект, като не е задължително то да отразява гледната точка на Европейския съюз.