Винарски изби

Традициите в отглеждането на лозя, резитбата, преработката и производството на вино са нещо типично за Неготинска Крайна. Пивниците (винарски изби) са комплекси от каменни къщи за преработка на грозде и съхранение на вино. Къщите са с дебели каменни зидове, а мазите често са под земята, за да се поддържа желаната температура. Обикновено на първия етаж има стаи, в които са се настанявали винарите. Най-големите и най-интересни за туристите са Раячке и Роглевачке пивнице, които се намират между Неготин и Зайчар, но по-близо до Неготин.

Освен в Раяц и Роглево, такива винарни са запазени и в местните села Стубик, Смедовац и Братуевац. Интересно е и това, че най-големият комплекс се е намирал в село Тамнич, с улици, които са били павирани с камъни, и с малки площади. За съжаление последната пивница в това село е разрушена в средата на миналия век.

0
винарски изби (Раяц)
0
винарски изби (Роглево)

Освен уникалната възможност да се разходите из автентично старинно село, може също и да дегустирате и да купите вино от местните производители в пивниците.

Този сайт е създаден с финансова подкрепа от Европейския съюз. За неговото съдържание отговаря единствено този финансиран от ЕС проект, като не е задължително то да отразява гледната точка на Европейския съюз.